מה חדש?

חג הפסח

איסור אכילת החמץ מהדהד את ההכרעה שנתבקשו אבותינו לקבל במצרים – נגד התרבות השלטת, תרבות לחם החמץ, ובעד התרבות העברית, תרבות לחם העוני   לא ניתן לדעת מתי והיכן בדיוק למדה האנושות להכין את הלחם. הדעה הרווחת, שאינה בהכרח נכונה מבחינה היסטורית, מייחסת את "המצאת

קרא עוד »

בעקבות שרידיה של מסורת טוויה עתיקה

מחקר זה עוסק בסיבים עדינים דמויי משי, שהופקו בעת העתיקה מצדפה ימית בשם מניפנית אצילה (Pinna nobilis) לצורך אריגת פריטי לבוש יקרי ערך. תופעה זו נזכרה במקורות היסטוריים שונים ולראשונה במקורות חז"ל בשם "צמר חיה שבים". במאמר זה נבקש להציג תופעה מיוחדת זו ובמיוחד להאיר

קרא עוד »

מה חדש לחודש שבט

ט"ו בשבט הפך במאות השנים האחרונות כיום המציין את שבחי פירותיה של ארץ ישראל. למעשה בתקופת המקרא מגוון הפירות היה יחסית מצומצם: גפן, זית, תאנה, רימון, תמר, שקד ובאופן מוגבל גם תפוח ואגוז המלך. בעקבות שינויים טכנולוגים שחלו בריבוי העצים (שיטת ההרכבות) בתקופה ההלניסטית רומית

קרא עוד »