What’s new?

השימוש באלות בארץ ישראל בעת העתיקה; פירות, שמן ושרף

  מחקר זה מקיף המציג את מקומם של האלה הארץ-ישראלית והאלה האטלנטית בנוף הצומח הבר והתרבותי בארץ ישראל הקדומה. הוא מציג בהרחבה את המקורות ההיסטוריים (בעיקר ספרות חז”ל והקלאסית) והארכאולוגיים (בוטניקה ארכאולוגית ופליאוגרפיה). המחקר מתמקד במיוחד  בתיאור השימושים של פירות האלה למאכל ולהפקת שמן ושרף שהתקיימו

קרא עוד »

אריג הארגמן הקדום ביותר מימי דוד ושלמה

כך התלבשו דוד ושלמה:כך פורסם במגזין היוקרתיPLOS ONE , במחקר רב תחומי של ד”ר נעמה סוקניק ופרופ’ ארז בן יוסף מאוניברסיטת תל אביב, ובשיתוף עם פרופ’ זהר עמר, ד”ר דוד אילוז ד”ר אלכס ורוואק מאוניברסיטת בר אילן, וד”ר אורית שמיר פיסת אריג נדירה וצמר, הצבועים

קרא עוד »

המדריך למפצח הארגמונים – המהדורה באנגלית

 המדריך למפצח הארגמונים –  המהדורה באנגלית A  practical guide to producing raw dye from snails for Royal Purple בישראל פועלים כבר עשרות שנים גופים וחוקרים אחדים בשחזור הפקת צבע התכלת והארגמן. מדובר במחקר רב תחומי: היסטורי, ארכאולוגי וביולוגי עם היבטים מעשיים.  לפני כעשור פרסמנו את

קרא עוד »

ניסוי מדמה של שרפת פרה אדומה

 שריפת פרה אדומה היא מצווה מהתורה והתקיימה  עד לשלהי בית שני.  מדובר בטקס נדיר שהתרחש אחד לכמה דורות ומהאפר הכינו מים מקודשים שטיהרו מטומאת מת. המקורות ההיסטוריים מעידים שנוהג טהרה מהאפר שנותר, התקיים עד לראשית המאה הרביעית לספירה. פרטי שריפת הפרה ואופן הכנת האפר מופיעים

קרא עוד »

שיעור “כאגוז”

המידות והמשקלות נקבעו בעבר בין היתר על פי אומדן של פירות וזרעים שהיו שכיחים בתזונת האדם. שיעורים אלה שיקפו גודל ממוצע והיו לעיתים שונים ממקום למקום בהתאם לזני הפירות.  מאוחר יותר התקבעו שיעורים אלה במידות מוחלטות, באמצעות חישובים שונים.  לצד כ”זית” ו”כביצה” ישנו שיעור “כאגוז”,

קרא עוד »

ברכות הנהנין וסל המזונות והבשמים של יהודי עדן, תימן

ברכות הנהנין נוסח יהודי עדן *  זהר עמר ודורון יעקב “ברכות הנהנין” הינה סוגיה הלכתית העוסקת בדיני ברכות על הנאות חושיות שונות, טעם, ריח וראייה. סוגה זו מופיעה בהרחבה כבר בתלמוד החל ממסכת ברכות ועד לקונטרסים מיוחדים שנכתבו בעניין זה בעת החדשה. הפוסקים שעסקו בכך

קרא עוד »